Αν δεν έχετε χρήματα, ταξιδέψτε!

Όταν δεν έχεις χρήματα το να ταξιδέψεις μοιάζει με μακρινό όνειρο. Όταν έχετε στο μυαλό σας χρέη, δάνεια ή μια βαρετή και κακοπληρωμένη εργασία, ακόμα κι αν κοιμάστε στο καναπέ κάποιου φίλου κι το μόνο που μπορείτε να αγοράσετε είναι γρήγορο φαγητό, το να πάτε ένα ταξίδι ίσως να μη περνά ούτε σαν ιδέα από το μυαλό σας, κι ακόμα κι αν περνάει είναι κάτι που το αναβάλλεται μέχρι να έχετε αρκετά χρήματα.

Κι όμως, δεν χρειάζεται να σκέφτεστε έτσι! Πιστεύω ότι το να μην έχουμε τίποτα ίσως να είναι και ο καλύτερος λόγος για να αρχίσουμε να ταξιδεύουμε.

Όταν φαίνεται σαν να μην έχετε καμία επιλογή ή τουλάχιστον πιστεύετε ότι έχετε πολύ περιορισμένες επιλογές, στην πραγματικότητα έχετε τις περισσότερες επιλογές. Όταν είμαστε με λίγα λόγια στο πάτο, δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε και τα πάντα για να κερδίσουμε.

Όπως έχει πει και η Janis Joplin, η ελευθερία είναι απλώς άλλη μια λέξη για να πεις ‘δεν έχω τίποτα να χάσω’.

Όταν δεν έχεις καθόλου χρήματα ή μια καλή δουλειά δεν έχετε τίποτα να σας κρατάει από το να σηκωθείτε, να πείτε αντίο και να ξεκινήσετε το ταξίδι σας. Θα βγείτε από το όποιο αδιέξοδο σας έχει εγκλωβίσει σε αυτή τη κατάσταση και ίσως να βρείτε αυτό που αγαπάτε, να κερδίσετε εμπειρίες και να αποκτήσετε επιπλέον και όλες αυτές τις διαπροσωπικές ικανότητες που αναζητούν όλοι οι εργοδότες.

Ο κόσμος είναι γεμάτος ευκαιρίες (και εργασίες), οπότε αν τις έχετε εξαντλήσει όλες αυτές στον τομέα σας γιατί δεν δοκιμάζετε κάτι καινούργιο; Αν είστε διαθέσιμοι να βγείτε έξω και να πείτε ότι ήρθε η σειρά σας, θα βρείτε αμέτρητες ευκαιρίες να βγάλετε χρήματα, να ταξιδέψετε αλλά να βρείτε και αυτό που αγαπάτε!

Να είστε ανοιχτοί σε νέες πιθανότητες και εμπειρίες. Μην κάθεστε να υπομένετε μια βαρετή εργασία που με το ζόρι αρκεί για να πληρώσετε τις υποχρεώσεις σας. Μετακομίστε κάπου. Ανασυνταχθείτε και ξεκινήστε πάλι από την αρχή. Είναι αυτό που έκαναν και οι πρόγονοι μας. Πήγαιναν εκεί που ήταν οι ευκαιρίες και διέπρεπαν.  Που θα ήμασταν άραγε αν οι πρόγονοι μας δεν επιδίωκαν πάντα το καλύτερο από τη ζωή τους και απλώς καθόντουσαν και έβλεπαν τηλεόραση;

Σίγουρα, το να ανασυνταχθείς και να φύγεις όταν παλεύεις μπορεί να γίνει πολύ τρομακτικό. Συνήθως, αφήνουμε μία κατάσταση μόνο όταν είμαστε ασφαλείς. Όταν αγωνίζεσαι,  οι σκέψεις σου είναι συνήθως «μόνο αν μπορέσω λίγο να τα βγάλω πέρα και ίσως μετά να φύγω».

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για να ταξιδέψετε. Δεν υπάρχει η τέλεια στιγμή. Αν είστε σε μια δυσάρεστη κατάσταση, βρείτε ευκαιρίες και κυνηγήστε τις. Τι είναι πιο τρομακτικό; Να αποτύχετε και να επιστρέψετε ακριβώς εκεί που ξεκινήσατε ή να συνεχίσετε σε ένα μονοπάτι που πιθανώς θα σας παρασύρει όλο και πιο κάτω για το υπόλοιπο της ζωής σας;

Μόνο αν αδράξετε τη μέρα, αυτή η προσωρινή δουλειά που έχετε μέχρι να βρείτε κάτι καινούργιο δεν θα γίνει η μόνιμη εργασία σας.

Αν είστε σε ένας μέρος που δεν σας αρέσει, αν κάνετε μια δουλειά που μισείτε, αν έχετε χρέη, δεν υπάρχει καλύτερη χρονική περίοδος για να πείτε ‘ φτάνει, ως εδώ’ και να φύγετε μακριά, να βρείτε δουλειά και να ταξιδέψετε. Ή να πάτε εθελοντικά σε κάποιον κοινωφελή οργανισμό, να δουλέψετε σε μια φάρμα, μα εκπαιδεύσετε σκύλους ή ακόμα και να ξεκινήσετε το δικό σας blog.

Μια αγαπημένη σκηνή, από μια αγαπημένη ταινία, το ‘Up in the air’ με τον George Clooney απολύει έναν υπάλληλο (ο υπάλληλος είναι στεναχωρημένος γιατί έχει παιδιά, το ένα από αυτά έχει άσθμα) που νιώθει μια αποτυχία τώρα που χάνει την δουλειά του. Αντί λοιπόν να είναι ευγενικός και συμπονετικός μαζί του, του λέει ότι είναι μια αποτυχία και διαβάζει το βιογραφικό του. Πήγε σε μια σχολή γαστρονομίας και μετά δούλεψε για λίγο σε ένα γαλλικό ακριβό εστιατόριο. Του λεει:

‘Βλέπω όλη την ώρα ανθρώπους σαν εσένα, δουλεύουν στην ίδια εταιρεία για όλη τη ζωή τους. Ο χρόνος περνάει και δεν έχουν κάποια στιγμή ευτυχίας στη ζωή τους. ¨Έχεις μια ευκαιρία τώρα. Είναι μια αναγέννηση. Αν όχι για σένα, τότε κάντο για τα παιδιά σου.

Αυτό που του λέει με λίγα λόγια είναι ότι τώρα έχει μια ευκαιρία να ακολουθήσει τα όνειρα του: να κάνει μια δουλειά που να αφορά το φαγητό και όχι μια δουλειά που δεν αρμόζει στη ψυχή του. Επειδή απλώς δεν έχει κάτι να χάσει.

Αν είχατε κι εσείς μια τέτοια ευκαιρία στη ζωή σας να αλλάξετε τη πορεία της ζωής σας και να κάνετε κάτι εντελώς διαφορετικό, θα το κάνατε;

Είναι πολύ δύσκολο να πάτε αντίθετα στο τωρινό. Η ζωή περνάει μπροστά από τα μάτια μας μέρα με τη μέρα. Μα τελικά κάποιος θα πρέπει να πει ‘όχι σήμερα, όχι πάλι’

Χρησιμοποιήστε το διαδίκτυο. Θα βρείτε πολλές ιστοσελίδες ευρέσεως εργασίας και στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, και ανοίξτε τον εαυτό σας σε ένα κόσμο γεμάτο ευκαιρίες.

Υπάρχουν τρόποι να κερδίσετε κάποια έξτρα χρήματα μέσω της κοινής χρήσης. Μπορείτε να κάνετε διάφορες περιφερειακές εργασίες για να γεμίσετε το πορτοφόλι σας και να κλείσετε τα εισιτήρια σας.

Όταν θα φτάσετε στο προορισμό σας, μπορείτε να βγάλετε μια εργασιακή βίζα αν είναι απαραίτητο, και αμέσως ξεκινήστε την αναζήτηση εργασίας.

Προσφερθείτε να μάθατε τις ξένες γλώσσες που μιλάτε στους ντόπιους. Η ακόμα μπορείτε να το κάνετε και μέσω διαδικτύου. Δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο από το να συζητάς σε μια γλώσσα που κατέχεις καλά και να πληρώνεσαι για αυτό.

Βρείτε κάτι που σας πάει παραπέρα, έστω κι αν είναι μόνο για λίγα μέτρα. Μετά κάντε το επόμενο βήμα και μετά το επόμενο.

Μπορεί σε αυτή τη πορεία να βρείτε αυτό που σας παθιάζει πραγματικά ή να βρείτε τον εαυτό σας να κάνει κάτι που του αρέσει πολύ.

Το πιο σημαντικό είναι ότι καθώς θα κάνετε κάτι καινούργιο, παράλληλα θα μαζεύετε χρήματα για να ξεπληρώσετε τα χρέη σας, θα ζείτε νέες περιπέτειες και θα αποκτήσετε εμπειρίες ζωής.

Ο κόσμος μπορεί να γίνει δικός σας αν το πιστέψετε. Όπου κι να βρίσκεστε, ότι κι αν κάνετε τώρα. Όταν αλλάζουμε τη κοσμοθεωρία μας, αυξάνουμε και όλες τις πιθανότητες που έχουμε.

Μην ψάχνετε δικαιολογίες γιατί δεν μπορείτε – βρείτε όλους τρόπους που μπορείτε.

Ο κόσμος μπορεί να γίνει δικός σας!

Τι έχετε να χάσετε;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *